Previous
Next

"Et genial system - og totalt vedlikeholdsfritt"

Halvor Bakke og Gustav monterte fasadeskifer utenpå kledningen på hytta på Tyin. “Som å bygge med Lego.” Prosjektet ble vist på Eventyrlig Oppussing på TV3 i slutten av november.

I Tønsberg har Ola Roald Arkitekteur tegnet et unikt leilighetsprosjekt. I Havegaten ville de bygge boliger med identitet, karakter og særpreg, for deg som sier «ja takk, begge deler» i valget mellom by og skog. Lune hjem for de som søker en enkel hverdagen og verdsetter alle kvalitetene i en moderne leilighet. Egen balkong eller terrasse i sola. Stor og vakkert opparbeidet hage i bakgården med vannspeil og høye trær. Et stort prosjekt med mange mindre bygg med forskjellige fasader. Hjørnebygget fikk fasadeskifer.

På Tyin ble det brukt lys Oppdal fra Minera Skifer, kommer i lengder fra 40 til 100 cm. Varierte lengder gir et “levende” uttrykk og gir den beste utnyttelsen av skiferen. I Havegaten valgte arkitekten en koksgrå skifer fra spanske Cupa Pizarras i 60×30 cm format. 

Samme system – to forskjellige uttrykk!

Tyin
Sesong 6 – episode 10 // 2020
Premiere TV3 26. november 2020

Se programmet på: 
Viafree >>
Viaplay >>

Norsk skifer i utprøvd system

Hytta på Tyin fikk en kledning som er tilnærmet evigvarende og vedlikeholdsfri. Med skifer fra Oppdal. Et velkjent produkt i et nytt format fra Minera Skifer. Laget for Stoneart for å passe i et ventilert fasadesystem med aluminium-skinner fra Norsk Hydro og stålkroker produsert i Sverige.

Stonearts fasadesystem er utviklet i Danmark av verdens største skiferprodusent – spanske Cupa Pizarras – i samarbeid med danske arkitekter og entreprenører. De har fått fram miljøvennlig fasadesystem av naturskifer som enkelt å montere på alle bygg og som har lang levetid og krever minimalt med vedlikehold. 

De har lykkes, og gjennom de siste 30 årene er det levert millioner av kvadratmeter av ventilerte fasadesystemer med spansk skifer. Stoneart har samarbeidet med norske skiferprodusenter for å få norske skiferprodukter til de velprøvde systemene. De første prosjektene er levert i 2020.

Det er mange grunner til å velge skifer på fasaden. For mange er det unike uttrykket av naturproduktet viktigst. Det er lett å forstå!

Skifer - et anvendelig naturprodukt

I Havegaten på Nøtterøy siden av Tønsberg sentrum, har Pilares Eiendom bygd leiligheter med gjennomgående høy kvalitet, i bygg med saltak og ulike fasadematerialer. Her blir det frodige grøntområder mellom husene, stort og solrikt atrium og P-kjeller med elbillading. Dette skaper en tydelig og særegen identitet for byggene, og tilhørighet for beboerne.

Variasjon i fasadeløsninger gjør prosjektet spennende. Hjørnebygget ble kledd med Nordic Cupa 105 Fasadeskifer. Koksgrå skifer i 60×30 format, festet med kroker på aluminiumsskinner. Kledningen, med aluminiumsskinner, kroker og skifer, bygger i underkant av 50 mm ut fra bygningskroppen. Vekt er ca 25 kg pr kvadratmeter.

Ola Roald Arkitektur AS har lang erfaring med bruk av miljøvennlige materialer og arbeider målrettet for å skape enkle robuste løsninger. Havegaten har blitt et vakkert og synlig prosjekt.

Taktekkermester Bjørn Schramm AS sto for montering av fasadeløsningen som ble levert av Stoneart og var med på Eventyrlig Oppussing på Tyin.

 

Vil du vite mer?

Fasadeskifer er et høyaktuelt produkt på mange typer bygg. Av mange gode grunner:

  • Skiferens unike uttrykk
  • Den lange levetide (et skifertak kan holde i mer enn 100 år. Fasadeskifer trolig lenger)
  • En fasade som krever minimalt eller ikke noe vedlikehold
  • Enkelt å montere uten spesialvertøy og kompetanse
  • Lav vekt og bygger lite. Kan passe på de fleste bygg.
  • Miljø vennlig og bærekraftig

Teknsike løsninger, montering og priser