Sted:
Tyin

M2:
45 m2

År:
2020

Arkitekt:
Ukjent

I episode 10 – finalen – i sesong 6 (2020) reiste Halvor, Gustav og Ole til Tyin. Ved innsjøen Tyin, i 1083 meter høyde, ligger hytta til Benedicte og Jon Olav idyllisk til.  I løpet av seks dager ble hytta «ny» både ute og inne. 

Den ene delen av hytta ble kledd med fasadeskifer på tre vegger. Lys Oppdal skifer i fallende lengder fra 40 til 100 cm. Festet med kroker på et skinnesystem som gir lufting bak skiferen. Krokene låser skiferen i nedkant og på toppen og sørger for at de ikke beveger seg i den sterke vinden som kan være på Tyin.

Systemet består av 3 komponenter:

  • Skinner
  • Kroker
  • Skifer

Skinnene er i aluminium produsert av Norsk Hydro. De kommer i lengder a 6 meter. De bygger 25 mm ut fra bakvegg. Den er skråstilt og har ferdige hull for kroker og luftgjennomstrømning. Fuktighet som måtte komme bak skiferen vil renne ned og ut. Lektene festes til bakveggen med skruer som er dimensjonert for en vekt på 25 til 50 kg pr kvm – avhengig av skifertypen. Man skal bruke skruer som ikke reagerer mot aluminium.

Krokene er laget i høy kvalitet stål i Sverige. De er tilpasset ulike skifertykkelser og har en toleranse på +- 1 mm. Skiferen på Tyin er justert til 10 mm. Hellene må klemmes ned i kroken i nedkant, og kroken som settes oppe presser skiferen inn mot profilen.

Skiferen på Tyin var Lys Oppdal fra Minera skifer.  Høyde 32.5 cm og lenger fra 40 til 100 cm. Den har knekt naturkant på tre kanter. Dette er en unik egenskap som fer å finne på skiferen fra Oppdal. Med rissenål lages et riss i skiferhella som gjør at den kan knekkes og få en vinkelrett naturlig kant. 

Systemet kan leveres med ulike skifertyper og formater. I desember 2020 kan det levers skifer til fasadesystemet fra Oppdal,  Otta og Lierne i Trøndelag. I tillegg til flere skifertyper fra spanske Cupa Pizarras.

Se flere skifertyper og formater.

Monteringen er enkelt og gjøres uten spesialverktøy. Det brukes gjerne beslag mot hjørner og vinduer som tilpasses av blikkenslager. På prosjekt på Tyin hadde vi god hjelp av Taktekkermester Bjørn Schramm AS. Det var produsert ferdige hjørnebeslag i sink som vi monterte før vi satte opp skinnene.

Det er flere alternative hjørneløsninger. Det er også mulig å legge skiferen mot hverandre uten å bruke synlig beslag på hjørnet. 

Det kan også lages overganger med tre, som på baksiden av hytta på Tyin. Her ble det en overgang mellom skiferen og trekledningen med en vertikal lekt. En vakker detalj som viser at fasadeskifer er anvendelig og også kan være et dekorprodukt, for eksempel et inngangsparti eller grunnmur.

Rundt vinduer var det også laget beslag i sink. Over tid vil denne bli matt. Sinkbeslag kan levers ferdig patinert.

Alternativt kunne det på Tyin blitt brukt vannbrett og lister av tre i samme farge som vinduene. Disse kunnne vært montert med skruer som gjør at de kan demonteres når det blir behov for maling. Bruker en sink eller et annet beslag, er det ikke behov for noe vedlikehold.

Se mer om FASADESKIFER på Eventyrlig Oppussing.

Produktbeskrivelse
På fasaden er det brukt Nordic 105 Lys Oppdal. Format 32.5 cm hyde og fallende lengder 40-100 cm. Tykkelse 10 mm. 

Aluminiumslektene ble montert rett på bakenforliggende panel. Luften vil sirkulere gjennom perforeringen i aluminiumslektene og mellom de horisontale lagene i skiferen. Avstanden mellom skiferen tilsvarer dimensjonen på krokene. Normalt vil en montere lektene på vertikale sløyfer for å gi økt sirkulasjon. God lufting beskytter den underliggende bygningskroppen.

For mer informasjon om prosjektet eller fasadeskifer, ta kontakt med oss på epost: fasadeskifer@stoneart.no, chat eller telefon – 33 17 99 80.  
For inspirasjon: følg Fasadeskifer // Stoneart.no på Instagram.